Att stycka en Älgkalv

Jao, då har man varit med på sin första styckning, hur illa det än kan låta… Ok, jag har sett stora köttiga djur förr, tror bestämt att jag har nåt minne av att min mor styckar nåt eller några djur. Men nu har jag alltså varit med själv… Fick tag på en älgkalv för 40 kr/kg. Valet var mitt, en fjärdedel, bak eller fram? Tog naturligtvis bakdelen.

Men så kom nästa problem… Hur styckar man en älg? Mamma bor för långt bort för att kunna komma hit och hjälpa mig på torsdag. Men vänta nu, Micke är ju jägare.. Han kan ju säkert… Men efter telefonsamtalet visar det sig att Micke inte alls kan… snopet. Hör mig för på jobbet, men ingen har möjlighet att hjälpa. De visar dock lite bilder och förklarar. Hmm, vassa knivar och sen är det enkelt?!

Men så kom jag ju på det! En av våra grannar, en pensionerad militär är ju jägare och verkar ju kunna allt. Måste höra med honom. Mycket riktigt, klart han kan stycka kalv!

Så när baken kom igår efter sju, åker jag direkt till Lars och han har dukat upp med plastbelagda bord, knivar som är vassare än vassast och ett par sågar. Döm om min (eller hans) förvåning när det stod klart för honom att det var en ÄLGkalv och inte en vanlig kalv jag ville ha hjälp med.

Allt gick hur smidigt som helt och på en bak som från början vägde 18kg fick jag ut finfina stekar och fileer och köttfärs på tillsammans 12 kg. Ska nu bara få min älskade svärmor att visa mig hur köttkvarnen fungerar så ska jag mala köttfärs ikväll.

En reaktion på “Att stycka en Älgkalv

Kommentera