Tjejklassikern Check! Del 3.

Vi var smarta, vi såg till att alltid ha någon som stod kvar vid skidorna för att vi inte skulle tappa bort oss. När starfållan fylls på är det lätt att tappa bort ett par skidor som ser likadana ut som ett hundratal andra. Vi är klara och musiken startar. Vi värmer upp och försöker hänga med så gott det går. Det är kul, det känns kul!

image

Repet släpps ner och vi makar oss sakta mot startlinjen. Det tar sin tid för oss alla att nå dit. Men så är vi där och det är någon minut kvar nu bara.. Pang! Startskottet går, men jag står still… jag står still ett tag till och ett par sekundrar senare kan jag röra mig sakta framåt.  Solen lyser och det är ett nog kring nollan eller någon plusgrad. Det rör sig lite mer och sen släpper den trögsta proppen. Jag skidar på, ganska lugnt då det ändå inte går att ta sig förbi så många. Det tar inte lång tid innan första backen kommer och den är rätt brant, men det går bra. Det är så mycket folk överallt så att göra något annat än att saxa snällt bakom är omöjligt. Det går inte fort men det går framåt, och uppåt.

Föret? Föret är verkligen uruselt! Snön bygger upp i massor när jag saxar uppför och när jag försöker mig på ett par diagonalåk stupar jag nästan framåt på grund av all snö under skidorna. Snön åker av och sen har jag mer bakhala skidor än jag någonsin, i hela mitt liv, ens kommit i närheten av. Det går inte att åka ett skidsteg diagonalt! Det går inte. Dels får jag fruktansvärt ont i  ljumsken direkt men sen åker jag bakåt istället för framåt. Jag stakar. Stakningen tar mig framåt iallafall. Så saxar jag och när det flackar ut lite mer ser jag en man med en Swix-flagga nerstucken i ryggan. Jag åker dit och frågar om han vallar. Jajemensan det gör han. Jag tar av mig skidorna och han utbrister ”Vad har du lagt på?!!!” Jag förklarar lite snabbt och han försöker lägga på lite lila… Jag är förväntansfull och slänger på mig skidorna. Sinkad ca 5-7 minuter men det var det säkert värt… eller?

Det märktes i ca 10m att jag hade valla. Ett par diagonalsteg sen var det halt igen. Bara att staka, staka och staka och däremellan saxa. Alla hade bakhalt och så fort spåret lutade det minsta hade folk saxat, vilket gav en massa lössnö och inga spår att staka i. Snö byggdes upp och att staka var inget alternativ. Alltså saxa… När det blev flackt fanns det spår, men inte sjutton var det särskilt bra spår. Det yttersta, för de snabbast åkande, var fint. De näst längst till vänster var helt hemskt. Där vobblade spåret för jämnan. De två längst till höger var ganska fina. Alla spår var isiga.

Allt som allt, jag stakade hela 3mil och jag är stolt över att jag fixade det. Visserligen var det sjukt svårt att få ett bra flyt när många inte förstod sig på det här med att hålla sig till höger. Två gånger stod jag i kö för att få skidorna vallade, men det gav absolut ingenting. Har inte analyserat resultaten från min garmin men jag skulle gissa att det säkerligen försvann mellan 15-20 minuter på det. =/

När jag tog mig mot upploppet hände något i min tävlingsskalle. Jag tokstakade som bara den och när folket som stod hängande över sargen mot spåren hejade på tog jag i än mera och stakade sjukt mycket. Folket hejjade än mer och jag stakade om möjligt ännu mera. Jag ser målgången och jag stakar om den personen som är närmast. Väl över mållinjen tar jag ett djupt andetag och andas uuuut… Hela magen knyter sig, hela kroppen knyter sig. Det känns som om jag får ett knytnävslag i magen och jag får ingen luft. Jag hänger på sargen och försöker få i mig luft. Jag hyperventilerar. Folk runtomkring, åskadare som åkare frågar om jag mår bra. Jag får inte fram någonting utan fortsätter hyperventikera, Jag är nog rätt rädd över att jag inte lyckas få i  mig någon luft. Skraj. Mellan mina häftiga andetag snyftar och gråter jag om vart annat. Någon hjälper mig iväg och någon annan måste ha tagit hand om mina skidor och mina stavar, för när jag får lägga mig i en säng inne i en sjukstuga. En sjuksyster frågar lite om jag har ont, men jag skakar på huvudet. Hon säger åt mig att andas lugnt men jag kan inte. Hon säger åt mig gång på gång att ta det lugnt och andas långsamt och djupt. JAg kan fortfarande inte. Då ryter hon till åt mig och skakar i mig. Jag blir nog lite paff men det funkade. Jag tar långsamma djupa andetag och jag blir lugn. Jag får några glas med varm saft och sakta blir jag mig själv igen. Det tar några minuter innan jag slutar skaka men innan jag går därifrån är jag ok. Kanske jag tog i lite för mycket?

image

Jag träffar de andra och vi är alla upprymda över att vi tagit oss igenom loppet. Så underbart! 3 mil på 3 timmar och…….. minuter och  … sekunder.

På kvällen har min underbara svägerska, som för övrigt tog den bästa tiden av oss, bokat bord för en firarmåltid på en lokal pub. Så otroligt trevligt det var!

image

 

Jag har anmält mig igen, nu ska jag dit om ett år och göra ett bättre lopp =)

Men i och med att tjejvasan nu är avklarad har jag även tagit mig igenom en tjejklassiker! Känns underbart skönt, men jag har en del grenar jag tänker göra om då jag inte är riktigt nöjd med resultaten. Löpningen är en sån gren. Jag gick sju av tio km och sprang endast de sista tre. Men det berodde på mina ljumskar som har trilskats en hel del i sommar. Men som sagt. Löpningen tar jag revansch på och förhoppningsvis får jag med mig min underbare make!

 

3 reaktion på “Tjejklassikern Check! Del 3.

  1. Vilken fantastisk bedrift!! Och jättefint och bra skrivet!
    Känner så igen den fysiska reaktionen efter målgången. Min kropp reagerade likadant när jag gick i mål på halvmaran.
    Kram Charlotta

    • Tack! Jo, det kändes riktigt bra att ha gjort det. Nu vill jag ta revansh på en del av tävlingarna där jag inte riktigt känner att jag gjorde så bra ifrån mig. Har anmält mig till tjejvasan 2014 =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + 4 =