Semlor, mm det var idag..

Fettisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blå måndagen. /Wikipedia

Man ska äta semlor, och jag har helt missat att det var idag! Att Åsa bjöd på nybakta semlor i lördags kunde ha med denna speciella dag tänkte jag inte ens på. Nåväl, på jobbet kom jag på detta och insåg att det borde vara semmelspåret idag i så fall. Man träffas vid folkets hus, åker ett skidspår runt skogen, drygt 1km, upplyst av marshaller och därefter äter man semlor och dricker saft i folkets hus tillsammans. En supermysig tradition. Men denna gång stod jag över. Tilda fick åka dit med kompisen och jag och Ture bakade semlor tillsammans. De är nu i ugnen och väntar på att färdiggräddas. Blir gott, men antagligen hinner klockan slå för mycket för att avnjuta dem redan ikväll.

Jag hann faktiskt ut i skidspåret själv medan bullarna jäste under duk. 7km och riktigt härligt var det =)

Nu ska jag plocka ut en plåt! =)

Sundsvall

I helgen for jag och Ture på en mamma-son-tripp till Sundsvall. Tanken var att åka buss och tåg men då en kollega skulle köra till Övik samma dag liftade vi med henne och tänkte ta tåget från Övik. Men då vi missade tåget två gånger tog vi hennes bil och körde hela vägen till kusinerna i Sundsvall istället. Kom fram två timmar senare än planerat men det gick hur bra som helst. När jag väl fått Ture i säng, någonstans mellan halv nio och nio, trollade bror fram en fantastisk Cesarsallad! Helt underbart att få slå sig ner i deras soffa med en tallrik god mat i knät och småprata om ditt och datt. Dessutom serverades efterrätt =) Mums!!

 

Brors Ceasarsallad

Brors Ceasarsallad

Under lördagen hann jag med en skidtur i sämsta föret på ca 11km och det var riktigt kul, trots det dåligt dåliga föret, att få vara någon annanstans och skida. Nostalgin infann sig till och med ett par minuter när jag och bror begav oss ut. Kommer nämligen mycket väl ihåg alla de turer vi var på som barn med en skidälskande far. Och alltid var det en ständig tävlan oss syskon emellan =) Kommer också ihåg pappas jägarmix av russin och sötmandlar.

Ture var hemma och busade med Klara, Åsa och Vickis ute i snön som aldrig verkade vilja sluta falla. Jag och Jonatan kom hem till en nylagad pastasås på vitt vin och färska champinjoner samt pasta al dente. Mums!

Framåt fyra kom jag och lillgossen iväg till kära storasyster och storkusinerna, och så Johan förstås. Planen var att jag skulle dela med mig av de tårtkunskaper jag samlat på mig. Flickorna bakade och grejjade och det enda jag behövde göra var att ge tips och idéer. Resten klarade de av så bra själva. Ture tyckte det var underbart att få bli lite ompysslad och höll sig sysselsatt i flera timmar. Även han hjälpte till med en del dekorationspyssel i sugarpaste. Resultatet av tjejernas tårta var fantastiskt! Ni är så duktiga! och vi for hem till Åsa och Jonatan vid halv tio, fortfarande med ett glatt humör hos lille Turebur.

Ture jobbar med sugarpaste

Ture jobbar med sugarpaste

Chokladtårta med chokladfluff och hallongrädde. Tårtkonstnärer: Hanna och Ellinor

Chokladtårta med chokladfluff och hallongrädde. Tårtkonstnärer: Hanna och Ellinor

Söndagen innehöll snöbus på förmiddagen med gångar och troll och eftermiddagen blev mest vila och jag slumrade faktiskt till samtidogt som Ture tog sin eftermiddagslur. Först framåt halv fem kom vi iväg hemmåt.

Resan gick bra men föret upp till Övik var något ansträngande med snörök och snöfall. Hastigheterna var inte höga och trafiken gick lugnt. Hemma var vi framåt elva och världens duktigaste och goaste lillkille, det har jag =)

 

Att fodra en form

För att säkra att en hög tårtbotten inte sväller över kanten på din springform i ugnen kan formen i förväg fodras med bakplåtspapper. Detta ger även möjligheten att grädda en kaka utan att behöva ströa formen.

eettt

Börja med att rita av botten på formen

Klipp långa remsor som är ca 10 cm breda. Vik remsan flera gånger och klipp sen fransar, ca 2cm djupa

Klipp långa remsor som är ca 10 cm breda. Vik remsan flera gånger och klipp sen fransar, ca 2cm

Nu ska det finnas en utklippt rundel och ett par 10 cm breda remsor med fransar efter ena långkanten

Nu ska det finnas en utklippt rundel och ett par 10 cm breda remsor med fransar efter ena långkanten

Pensla insidan av springformen med neutral matolja, ex.vis rapsolja. Klä in kanten med remsorna. Fransarna ska vara nedtill och vikas ut på botten. Pensla på lite ytterligare olja i skarvar och därefter på fransarna. Sedan placeras rundeln i botten

Pensla insidan av springformen med neutral matolja, ex.vis rapsolja. Klä in kanten med remsorna. Fransarna ska vara nedtill och vikas ut på botten.
Pensla på lite ytterligare olja i skarvar och därefter på fransarna. Sedan placeras rundeln i botten

Nu är formen fodrad och redo att användas!

Lycka till!!